Peruker

En peruk är en lös uppsättning av hår som är avsett att bäras på en människas huvud. Peruker i dag är ofta tillverkade av äkta människohår men kan också vara gjorde av hår från olika djur som häst och get, ull eller av syntetiskt hår. Utseende och uppbyggnaden av själva peruken har utvecklats mycket de senaste 10 åren. Materialen har blivit smidigare och mer hållbara, lättare och fler former finns att tillgå. Det går att få alla typer av passform och med olika metoder för att fästa den på huvudet. En del peruker fästs med clips eller klämmor och kan lätt tas av på dagen eller natten om man önskar. Andra är tänkta att ha på under längre tid och kanske bara tas av när personen skall duscha eller kommer att utsätta huvudet för fukt.

Skälen till att bära peruk varierar. En del personer har på grund av sjukdom tappat allt hår och vill ha en peruk för att dölja sin kala hjässa. Även de personer som har tappat mycket hår från naturligt håravfall använder peruker. Det är samma förhållande mellan män och kvinnor som använder peruk. Sedan finns det flera yrkesgrupper som använder peruk – skådespelare och personer inom filmbranschen samt de som jobbar med opera. Även inom rättsväsendet utomlands är det vanligt, både domare och jurister använder peruker av olika slag. I dag subventioneras peruker av Landstinget till viss del beroende på skälet till att bära peruk. De som är drabbade av Alopecia Areata, det vill säga fläckvis håravfall erhåller ersättning. De personer som undergått medicinsk behandling eller kemoterapi vid cancer och därför tappat allt hår – får också Landstingssubventionerade peruker. Däremot erhåller inte de personer som endast lider av ärftligt håravfall någon hjälp från Landstinget, även om deras problem många gånger är fullt lika allvarliga som de som har en dokumenterad skada eller sjukdom.

Historiskt sett har det burits peruker så lång bak i tiden som antiken men det stora genomslaget kom under 1500-1600 hundra talet i England och Frankrike. Vid franska hovet under hela 1600-talet var peruker av högsta mode. Ludvig den XIV levde i lyx och överflöd och dominerade peruk och klädmodet. De manliga perukerna blev allt mer komplicerade med sina långa skruvlockar och betydande storlek. Sedan hände något dramatiskt – peruken som stod som symbol för överklassen med dess överdåd fick sin nådastöt under franska revolutionen . Peruken försvann i Frankrike och skulle endast klara sig i England fram till 1800-talets början då det dog ut beroende på hög beskattning av peruker och tillbehör.