Hårtransplantation

En hårtransplantation är en kirurgisk procedur i vilken hår flyttas från nacke och tinning och planterar in dom på de områden på skalpen där ökad hårväxt önskas. I det vanliga fallet är detta kala partier uppe på hjässan med det utföres en mängd hårtransplantationer till ögonbryn och ögonfransar också. Där växer de transplanterade hårsäckarna fast och börjar producera ett naturligt hår. Metoden är den enda permanenta behandlingen för att behandla håravfall, som ger ett omedelbart och näst intill permanent resultat. Skälet till detta permanenta resultat är att hårstrån tas från områden där man inte tappar hår, det vill säga, hårstrån som är genetiskt kodade att inte påverkas av ärftligt håravfall.

Utveckling av nya tekniker för hårtransplantation över åren har gett en behandling med få biverkningar och som ger ett fint resultat på de allra flesta patienterna, både kvinnor och män. De första operationerna för 30 år sedan gav kraftiga ärr och många gånger mycket tveksamma resultat. Det kunde ofta bli enbart en mängd små grupper av hårstrån vilket inte alls såg naturligt ut eller att ärren där man utvunnit hårstråna var mycket breda, kraftiga och syntes mycket väl. I dag tas mycket små transplantat, ofta bara bestående av en enda grupp av hårsäckar, vilket ofta gör att det inte går att se vem som gjort en hårtransplantation eller inte.

Passar metoderna för alla

Innan man bestämmer sig för en hårtransplantation behöver man noga sätta sig in hur ingreppet går till och vad som krävs. Konsultation med läkaren i fråga är ett måste och det skadar inte att ha konsulterat ett par olika kliniker för att höra deras respektive olika syn på ingreppet. Det finns en rad olika behandlingsformer som i sig har en rad fördelar och nackdelar som måste beaktas. En grundläggande sådan är hur stora partier man önskar täckt med hår i förhållande till hur mycket hår som finns på hjässan och tinningarna att ta från. Finns det inte tillräckligt med ”lediga” hårstrån att flytta kommer resultatet inte att bli bra. Men även tjockleken på alla befintliga hårstrån i nacken är en avgörande faktor.

Hos män är det typiskt dom djupa vikarna ovanför tinningarna som skall fyllas eller den kala fläcken uppe på hjässan. Även kvinnor har besvär med tunnhet kring tiningarna och upplever en hårtransplantation i detta området som en stor estetisk förbättring.

Flera metoder för hårtransplantation

Det finns två grundläggande metoder för hårtransplantation, FUE (follicular unir extraction) och FUT (follicular unit transplantation, också kallad STRIP). Dessa kan ibland kombineras.

FUT eller STRIP-metoden har länge varit den vanligaste och även det ingreppet som ofta blir något billigare. Man jobbar med mycket fina instrument och transplantaten som tas ut består ofta av en enda hårsäcksgrupp. Dessa grupper fås ur en tunn remsa som skärs ut ur huden i exempelvis nacken men ger med dagens micro teknik knappast några ärr alls att prata om beroende på nya tekniker att foga samman huden där remsan med hårsäcksgrupper skurits ut. Normalt ger dessa remsor av hud cirka 5-8 000 hårsäckar. Detta ingrepp görs i vanlig lokalbedövning och gör inte ont.

FUE metoden som blir alltmer vanlig men som dock kostar lite mer beroende på att den är lite mer tidskrävande i de olika momenten. Man plockar helt enkelt ut enskilda hårsäcksgrupper som flyttas var för sig dit man önskar. Ingreppet ger inga ärr där hårsäcksgruppen tagits och huden läker här ihop mycket snabbt. Denna metod är särskilt bra vid mindre operationer där färre hårsäcksgrupper krävs eller där man är beroende av snabb sårläkning.

Vilken metod som är bäst går inte att ge ett exakt svar på. Ekonomi, läkningstid och storlek på det område som önskar hårväxten påverkar valet av operationsmetod. Idag utgörs majoriteten av alla ingrepp av STRIP-metoden men med ökande effektivitet och tidsbesparande åtgärder ökar antalet ingrepp med FUE-metoden. Det mest väsentliga är ändå att patienten är insatt i de olika möjligheter och begränsningar som finns med respektive metod att med denna information ta ett beslut om vilken metod som passar.