Hårlaser

Dermalaser 50-120 dioder säljs i Sverige av Nordic Hair – www.nordichair.se

En laserbehandling mot håravfall är ingen mirakelkur som en del människor vill tro – men däremot fungerar den mycket bra på de flesta människor. För att en hårlaser skall ge ett bra resultat måste ett antal kriterier uppfyllas, innan behandlingen startar. All denna information fås fram under den inledande konsultationen. Det kan vara tal om sjukdomar som ligger i släkten, svåra födslar, personer som varit med i krig eller andra mycket traumatiskt stressande situationer, kanske en svår skilsmässa eller en jobbig operation, fysiskt eller psykiskt. Vet man denna information börjar man komma rätt vartåt det barkar. Efter undersökning hjässan och hårbotten med en kraftig förstoringskamera har vi samlat in ännu mer information och kunden har själv kommit att se de svaga partierna på hjässa där det antingen är glest eller i alla fall där det saknas mycket hårstrån.

Håravfall kan stoppas upp avsevärt eller i alla fall avsevärt bromsas ner med hjälp av behandling med hårlaser. Denna effekt är tydlig och brukar bli resultatet inom 2-3 månader, ibland tidigare. Hjässan kommer alltid tappa ett antal hårstrån i sina växtcykler men det som kan åtgärdas är det överskott av hår som ramlar bort.

Dermalaser säljs i Norden av www.nordichair.se.

Den stora önskan från alla patienter är att de skall få sitt gamla hår tillbaka. Det är den absolut vanligaste frågan som ställs till oss från både kvinnor och män, unga som gamla – men tyvärr blir svaret – du blir aldrig mer som när du var 16 år och hade hår som en björn. Beroende på skälet till ditt håravfall kan vi ta fram en behandling som har dom största möjligheterna att promota tillväxt av befintliga hårsäckar varav många inte växer alls – beroende på en rad kemiska faktorer. Tyvärr i en del fall kommer inte lasern att göra någon nytta och då upplyses patienten om detta direkt. Det kan vara fråga om en nyligen genomförd kemoterapi med totalt håravfall som biverkan. Här bär patienten vänta 3-6 månader så att cytostatika lämnar hårsäckarna och kroppen. Då först kan hårsäckarna börja ta åt sig laser energin och börja växa igen. Sköldkörtel problem är en annan sjukdom eller obalans i hormonsystemet som gör det besvärligt att få hårlaserbehandlingen att fungera tillfredsställande. Efter Levaxin eller liknande ordinerats och det gått en tid så att läkaren hittat rätt dosering – kan laserbehandling genomföras med bra resultat.

Det finns i dag en rad olika lasrar för denna form av behandling mot håravfall. De typiskt stora lasermaskinerna som är byggda för att köras hela dagarna och är lätta att hålla rena då många personer nyttjar dom. Den andra motpolen är de små portabla laser kammarna som lätt stoppas ner i toalett väskan vid en resa. Teoretiskt sett är det samma effekt på alla dessa laserdioder och det som skiljer är istället faktiskt taget antalet dioder, hur nära de sitter skalpen och hur länge området på huvudet belyses. Här är det klara skillnader mellan olika utrustning. Rent matematiskt är det inte svårt att räkna ut att en handhållen laser som förs  kors och tvärs över skalpen inte kommer att ge lika mycket energi till hårsäckarna som en klinikmaskin med tio gånger så många dioder där kunden också sitter still i tjugo minuter eller mer. I dag finns det dessutom hemlasrar i form av hjälmar för maximal passform som har betydligt fler dioder än de bästa klinik lasrarna. Utvecklingen på detta område går framåt med stora steg och vad som är nästa steg är att hitta en lösning för att bättre diagnostisera patienterna för att kunna förutse om personen i fråga kommer att dra nytta av en behandling med laser eller inte. För rätt person med rätt förutsättningar är laser en mycket bra behandlingsform som utan kirurgiska ingrepp eller läkemedel gör att personen får sitt egna hår tillbaka.