Hårfibrer

Hårfibrer eller hårfiber, som de också kallas, är en kosmetisk stylingprodukt för att skapa en illusion av att personer som använder hårfibrer har mer hår och ofta en starkare färg på håret än vad personen egentligen har. Hårfibrer är en perfekt lösning för män och kvinnor som lider av håravfall och tunnhårighet och som vill ändra hårets utseende. Dessa produkter fungerar bra både på kvinnor och män i alla åldrar. Produkterna säljs i burkar med varierande innehåll – mellan 10g till 60g och fibrerna brukar finnas i cirka tio olika färger.

Det finns två huvudtyper av hårfibrer – organiska keratin baserade fibrer och naturliga bomullsfibrer. Det flesta tillverkare har valt keratin (det vill säga det protein som hårstrået självt består av, medan mindre tillverkare har valt naturliga växande bomull.

Alla hårfibrer har en statisk laddning som gör att de fäster på hårstråna och ger en visuell upplevelse av att hårstrået ökat tjocklek och ändrat färg. Håret får en naturligare glans och tunnhårighet döljs snabbt och effektivt. 
I reklamen brukar leverantörerna påstå att håret ser tre till fyra gånger tjockare ut än utan fibrer. Tunna partier döljs på bara någon minut och håret ser naturligt och fylligt ut. Hårfibrerna sitter säkert och klarar hårda väderförhållanden utan några problem.

Det finns inga biverkningar med hårfibrer och de kan användas hur ofta som helst. Det går bra att kombinera hårfibrer med andra hårbehandlingar och läkemedel, typ minoxidil (Rogaine eller Recrea), finasterid (Propecia) eller en hemlaserbehandling med exempelvis en hårlaser typ Dermalaser, med 100 eller 120 dioder från Nordic Hair.

Det finns dessutom en form av hårspray som kan användas om man önskar ett mer långvarigt resultat eller vill ha lite bättre stadga på håret och fibrerna. Denna fixeringsspray sälja av de flesta leverantörer och i annat fall kan man ta vanligt mellan fast hårspray.