Hårersättning

För män och kvinnor som blivit tunnhåriga är hårersättning en bra lösning. Hårersättning används när håravfallet bara sker på en del av hjässan och fungerar alltså som ett komplement till det egna håret. Det kan också vara en bra lösning för det personer som har tappat hår men inte vill genomgå ett  kirurgiskt ingrepp, hårtransplantation.  En del personer som genomgått operationer eller snabbt behöver byta frisyr, tänk skådespelare, men ändå behöver en permanent frisyr, kan hårersättning vara bra.

När man talar om en toupé är det hårersättning man menar. Fast där slutar egentligen alla likheter. Dagens hårersättningar är oerhört mycket mer sofistikerade än forna tiders toupé. Exakt viken lösning som blir den bästa är alltid individuellt och beror på livsstil, ekonomi och hur stort håravfall det handlar om.

Dagens hårersättningar görs i material som är naturliknande och stämmer väl överens med både din egen hårbotten samt ditt eget hår. Dessutom är frisyr och hårfärg helt och hållet anpassat efter ditt egna hårs struktur och färg. Rätt behandlad och anpassad blir hårersättningen en naturlig del av ditt utseende.

Hårersättningarna fästs med en rad olika tekniker. Detta beror till stor del på hur aktiv du är som person och behöver duscha ofta eller om du kan acceptera ett ”lugnare” liv. De hårersättningar som sitter fast måste tas loss var fjärde vecka för att tvättas rena för att undvika infektioner. Dessutom måste man klippa till eventuellt växande hår under hårersättningen för att inte skada tillväxten eller hårersättningen. För de olika metoderna kan man bland annat utnyttja det egna håret och sy fast hårersättningen, i det egna håret, eller limma hårersättningen i det befintliga håret. Man kan också limma hårersättningen direkt på huden. Alla olika varianter är väl beprövade och har ingen negativ inverkan varken på huden eller det befintliga håret.

Precis som med mycket annat måste man dock sköta hårersättningen väl och ta god hand om den. Om inte för att hållbarheten skall bli så lång som möjligt. Beroende på modell, fastsättning, skötsel och om det är äkta hår eller syntetiskt hår, kommer den att hålla olika länge. En välskött hårersättning av medelgod kvalitet håller cirka sex månader, sedan är det dags att köpa en ny.

En vanlig fråga är om det går att bada i swimmingpool eller saltvatten med hårersättningen. Svaret på detta är generellt ja – men som vi tidigare avhandlat beroende på kvalitet hår hårstråna den är uppbyggd av. Är det syntetiskt hår tål den inte salt eller klorvatten och man skall vara lite extra försiktig med för mycket solande.  Solen bleker allt hår och då kan man få olika bleknings mönster på sitt befintliga hår och sin hårersättning som kan komma att se lite onaturligt ut. I vissa fall går detta att korrigera genom att tona hårersättningen och det befintliga håret. Här krävs frisör med mycket god erfarenhet av att blanda färger för olika kvaliteter av hår.

Generellt kan man säga att ett syntetiskt hår är mycket mer känsligt en ett äkta hår. Friktionen mellan ett syntetiskt hår och kudden kan ibland skapa riktiga ”skatbon”, som inte går att fixa till. Detsamma gäller att alla våta hårersättningar måste torkas innan man går och lägger sig. Allt detta kan låta komplicerat men är inget större problem för dom som bär hårersättning. Det handlar om att skapa sig en bra rutin för vad som är ok och vad som inte är ok att göra med sitt nya hår. Är man lite eftertänksam kommer håren att räcka mycket länge och inte skapa några som helst reaktioner från omgivningen. Detta är tjusningen med bra hårersättning – den syns inte om den är av bra kvalitet och fastsatt på ett professionellt vis. Den bara finns där så innehavaren kan njuta av ”mer hår”.