Vad är mjäll?

Mjäll är en mycket vanligt åkomma. Det finns uppgifter om att så många som var 5:e svensk har problem med mjäll. Besvären brukar börja i tonåren och vara som värst i 20-30 årsåldern. Män drabbas oftare än kvinnor.

Vad är då mjäll? För att förklara det på ett bra sätt måste vi göra en djupdykning in i huden på hårbotten, som för övrigt ser likadan ut över hela kroppen.

Huden består av tre lager som kallas underhud, läderhud och det lager som är intressant för mjällbildningen; överhuden. Här bildas ständigt nya hudceller som knuffas längre och längre upp mot hudytan i takt med att nya hudceller bildas underifrån. När hudcellerna kommit upp till toppen är de döda och förhornade. Därför brukar man kalla det översta lagret av döda celler för hornlager. Efter en tid torkar de döda hudcellerna ut och faller av från huden. Normalt sker det i långsam och jämn takt som man knappt lägger märke till.

Om däremot produktionstakten av nya hudceller ökar så knuffas en allt större mängd hudceller upp mot ytan. Lagret av döda förhornade hudceller blir större, de klumpar ihop sig och lossnar i stora flagor. Dessa flagor är det vi kallar mjäll!