Testosteron – boven till håravfall

Testosteron är basen (orginalet) till de syntetiska anabola androgena steroiderna och framställdes första gången på konstgjord väg 1935.

Bakgrund Testosteron är ett könshormon som reglerar många funktioner i kroppen och har betydelse för hälsa och välbefinnande hos både män och kvinnor. Testosteron utsöndras i testiklarna hos män, i äggstockarna och moderkakan hos kvinnor och i binjurebarken hos bägge könen. Män producerar normalt cirka 3-11mg/dygn och kvinnor cirka 0, 7mg/dygn. Testosteronet som produceras i testiklarna har en direkt påverkan på tillverkningen av spermier. När testosteronet kommer ut i blodet binds det till stor del till SHBG, ett särskilt transportprotein som transporterar testosteronet till olika målvävnader.

Hypofysen styr kroppens produktion av testosteron genom att skicka styrhormoner till t.ex. testiklarna, där testosteronet utsöndras.

Utseende & form Det finns kapslar, tabletter, injektionsvätskor, geler och plåster som innehåller testosteron.

Effekter Testosteron har både anabola och androgena egenskaper samt påverkar sexuell funktion (könsdriften ökar och erektioner kommer oftare), hjärnaktiviteten (kognitiv funktion), tillväxt av käkben, ommodellering av ansiktsben, vilket ses i den senare delen av puberteten hos pojkar, bildning av röda blodkroppar och plasmafettnivåer.