Mediciner skapar ofta håravfall

De flesta läkemedel har en negativ effekt på hårtillväxt och många gånger får medicinering håret att ramla av, mer eller mindre. Ofta kan läkemedel också leda till att de nya hårstråna som växer ut är tunnare och mera sidenlika än de tidigare, även färgen kan på verkas åt det ljusare hållet. Alla dessa faktorer leder till ett utseende av tunnare hår.

Dock kan dessa tunna sidenlika hårstrån fås att växa sig kraftigare och mörkare till färgen i kommande växtcykler. På redan utväxt hår kan man inte göra annat än färga om man vill ha en mörkare nyans.

Det finns en rad olika metoder med laser och behandlingar med Minoxidil (i alkohol lösning) som kan sänka takten på håravfallet och skynda på tillväxten av nya hårstrån i de fall håravfallet inte är permanent.

Laserljus i det lägre infraröda området har också visat sig effektivt för att stoppa upp håravfall och gynna nytillväxt av hår. I vissa hårstrån ändrar mängden Melanin och kan leda till att nya hårstrån är mörkare än tidigare. Denna form av ljusbehandling pågår i minst 4-5 månader.