Mediciner ger håravfall

Mediciner att fundera på

De allra flesta mediciner som styr infektioner eller hämmar cellväxt på ett eller annat sått har en förmåga att även påverka hårsäckarna och vår hårväxt. Det är fler läkemedel än man kan tro som ger denna biverkan men ofta leder det positiva ed medicinen till något som överväger dess negativa biverkningar.

Roaccutan är ett läkemedel som inte får förskrivas såvida inga andra läkemedel visar sig fungera. Acne skall bekämpas och det fungerar med håret tar ordentligt med stryk. Håravfall kan vara av den värre sorten och leda till att hela huvudet tunnas ut ordentligt. Tillbakaväxten går långsamt men kan skyndas på genom hårlaser som stimulerar hårcellerna snabbare än kroppen kan göra. Tiden att få tillbaka håret kan närmare halveras.

All form av cytostatika resulterar inom två veckor till total eller i det närmast totalt håravfall. Medicinen för cancercellerns stt sluta dela sig med det gör också hårcellerna som leder till att håret dör och lossa. Det brukar ta ett ta g innan håret börjar komma tillbaka på grund a att det finns mediciner kvar i blodet och biprodukter som fortsätter effekten på mycket lägre nivå men ändå för hög för lyckat hårtillväxt. 3-5 månader efter cytostatika behandling kan man börja en produktiv laserbehandling för att skynda på återväxten.