Håravfall – teori hårlaser

Vanligt synligt ljus består av en blandning våglängder från lila till gult, 700nm – 400nm. Detta är vad vi kallar det synlig spektrat. Ljus med kortare våglängd kallas ultraviolett (typ solariestrålar) och ljus med längre våglängd kallas infrarött (värmestrålning).
Laserljus som används till hårlasrar har en våglängd av 650 nm och det lyser klart rött. För att vara godkänd får inte dioden ha en högre effekt än 5mW. Jämför man detta med en 60 W glödlampa är det en skillnad i styrka på 12 000 gånger. Men dioden är ändå väldigt effektiv – den innehåller exakt den våglängd som hårcellen kan absorbera och exakt den effekt kan tas upp inne i hårcellerna. Högre effekt hade inneburit ett betydligt sämre eller inget resultat.
Skälet att dessa lasertyper kallas ”kalla” lasrar (cold laser) är att de inte utvecklar någon värme, till skillnad mot IPL lasrar som tar bort oönskat hår från kroppen med just hög värme. Principen för hårlasrar är att den bygger på biostimulation och fotokemiska reaktioner inne i cellerna. Dessa reaktioner är väldigt närbesläktade med den vanliga fotosyntesen som förser naturen och människan med syrgas och enkla sockerarter.
Det är stor skillnad mellan alla hårlasrar på marknaden. Inte att de inte använder 650nm våglängd eller 5mW dioder – för det säger lagen att gränsen är. Nej det är kvaliteten på själva laserdioderna som skiljer. Många dioder är inte så exakta – de kan skicka ut ljus med 620-625nm istället för 650nm och speciellt stora blir felen ju längre maskinen används. En annan vanlig nackdel på enklare lasrar är att de inte har uteffekten 5mW, inte ens från början och sedan med lång användning kan de tappa så mycket som 25 procent av ursprungliga effekten – dvs. den som från början gav 4,5mW ger då 3,3mW. Och det innebär att kunden slänger bort 40 procent av sina pengar på något de inte får.
Vad gör laserljuset i hårbotten – Biostimulation:
Till skillnad mot IPL där värmen i lasern bränner sönder hårkärnan fungerar hårlaser genom att skapa en kemisk reaktion i hårcellerna. Denna fotokemiska reaktion är väldigt lik den vi kalla fotosyntesen och finns överallt omkring oss på jorden. Solljuset strålar på löven där det sker en fotokemisk reaktion – syre och sockerarter bildas. Sockerarter som sedan bildar byggstenar och får kvistar och träden eller buskarna att växa.
I cellerna finns det mitokondrier – de kallas också cellernas kraftverk – och det är i dessa som laserljuset tas upp. Energirika föreningar bildas som i sin tur får cellernas proteinfabriker att starta upp igen. Mer proteiner ger mer byggmaterial till hårstrån, proteiner utgör 95 procent av hårstrået. Dessutom delar sig cellerna oftare vilket gör att antalet hårceller ökar. Ytterligare en rad olika kemiska mekanismer startar upp och gör att cellens syresättning och ämnestillförsel ökas.
Denna process, biostimulation, kräver rätt mängd energi (effekt 5mW), rätt våglängd (650nm) och det kanske viktigaste av allt, kontinuitet (minst 2-3 gånger per vecka) för att fungera.