Håravfall har flera orsaker

Håravfall beror sällan endast på en enda sak och det inte skulle vara för alla sjukdomar som finns i samband med håret. Främst tänker jag på alopecia areata som helt klart sker på grund av att immunförsvaret attackerar hårsäckarna och gör dessa orörliga och de slutar växa.

Men till och med denna sjukdom som vi inte kan påverka att den sker eller påverka skeendet så finns det förmodligen väldigt många i samhället som också har gener för denna sjukdom men där det inte bryter ut. Alltså får vi anta att även denna autoimmuna sjukdom påverkas till viss grad av miljön runt omkring oss. Det skulle kunna vara stark stress som utlöser sjukdomen eller någon allvarlig eller en olycka som försätter kroppen i starkt trauma. I dessa lägen får all hormonproduktion i kroppen kraftiga störningar, en del hormoner producerar långt över normalvärden medan andra hormoner tillverkas mindre eller ingenting alls. Detta har en väldig påverkan på människor kroppen och speciellt kvinnor som redan från början har en komplicerad blandning av hormoner.

Hur är det med vanlig alopecia – är det något om styr den fullt ut eller kan den påverkas av flera faktorer? Absolut, här har vi kanske en ännu större påverkan från arv och miljö, kost, sömn, kemikalier och solljus påverkar. Arvet kan vi inte påverka, det är som det är. Exponering för sol och kemikalier är däremot något vi i större mån an styra över själva. Sol förstör huden vid väldigt låg exponering men det syns inte omedelbart och vi kan därför luras att tro att sonlig inte är så farligt. Tittar vi däremot på huden i ansiktet med en IR-kamera så kommer skräckbilderna komma fram. Likadant är det med hårbotten som ingen tror exponeras då vi har hår på huvudet. Att utsätta oss för kemikalier är och mycket negativt med stor påverkan. Det är därför genomsnittet i Ukraina är tre gånger så högt som i Sverige när det gäller alopecia areata. Dessutom övergår dess oftare till alopecia totalis och till alopecia universalis som är allvarligare varianter av alopecia areata monocularis som bara har en enstaka cirkulär kal fläck.