Hår i vikarna från PRP

Här har vi ett mycket lyckat resultat på en PRP-behandling. Det har kommit bra mycket mer hår i båda vikarna vilket är mycket sällsynt. Under 10 procent av alla de killar som gör behandlingar hos oss får detta resultat. Det gör oss extra glada då det dyker upp oväntade förbättringar. Killen är 22 år och har gjort fyra PRP-behandlingar med exakt 4 veckor mellan varje behandling. Den första behandlingen gjordes den i början av oktober.

Hårtransplantation stoppar inte håravfall

Håravfall som personer lider av stoppas inte alls av en hårtransplantation. Oavsett hur många fina och starka hårstrån som planteras in kommer de äldre hårstrån fortsätta drabbas av DHT och krympa i storlek tills de i slutet på sin resa inte kommer upp mer. Alla kliniker som säljer en hårtransplantation nämner inget inte om detta faktum som ofta leder till att kunderna tvingas till ytterligare ett ingrepp inom ett antal år.

För att motverka sitt håravfall erbjuds Propecia eller Rogaine och ett bra alternativ utan mediciner – hårlaserbehandling. Denna tar lite tid men det kan det vara värt för att slippa biverkningar från läkemedel för att bromsa sitt håravfall. Ett märke som visat mycket bra resultat på både män och kvinnor är Dermalaser – en relativt billig laser men med mycket hög effekt.

Håravfall har flera orsaker

Håravfall beror sällan endast på en enda sak och det inte skulle vara för alla sjukdomar som finns i samband med håret. Främst tänker jag på alopecia areata som helt klart sker på grund av att immunförsvaret attackerar hårsäckarna och gör dessa orörliga och de slutar växa.

Men till och med denna sjukdom som vi inte kan påverka att den sker eller påverka skeendet så finns det förmodligen väldigt många i samhället som också har gener för denna sjukdom men där det inte bryter ut. Alltså får vi anta att även denna autoimmuna sjukdom påverkas till viss grad av miljön runt omkring oss. Det skulle kunna vara stark stress som utlöser sjukdomen eller någon allvarlig eller en olycka som försätter kroppen i starkt trauma. I dessa lägen får all hormonproduktion i kroppen kraftiga störningar, en del hormoner producerar långt över normalvärden medan andra hormoner tillverkas mindre eller ingenting alls. Detta har en väldig påverkan på människor kroppen och speciellt kvinnor som redan från början har en komplicerad blandning av hormoner.

Hur är det med vanlig alopecia – är det något om styr den fullt ut eller kan den påverkas av flera faktorer? Absolut, här har vi kanske en ännu större påverkan från arv och miljö, kost, sömn, kemikalier och solljus påverkar. Arvet kan vi inte påverka, det är som det är. Exponering för sol och kemikalier är däremot något vi i större mån an styra över själva. Sol förstör huden vid väldigt låg exponering men det syns inte omedelbart och vi kan därför luras att tro att sonlig inte är så farligt. Tittar vi däremot på huden i ansiktet med en IR-kamera så kommer skräckbilderna komma fram. Likadant är det med hårbotten som ingen tror exponeras då vi har hår på huvudet. Att utsätta oss för kemikalier är och mycket negativt med stor påverkan. Det är därför genomsnittet i Ukraina är tre gånger så högt som i Sverige när det gäller alopecia areata. Dessutom övergår dess oftare till alopecia totalis och till alopecia universalis som är allvarligare varianter av alopecia areata monocularis som bara har en enstaka cirkulär kal fläck.

 

Inre stress är ett problem

Många personer som upplever svårigheter och har det motigt i livet har en stark inre stress. En del upplever denna mycket påtagligt medan andra bara känner att något är fel – att man oroar sig men ändå inte riktigt kan sätta fingret på problemet.

Problem med håravfall och tunt hår skapar ofta en stark inre stress men faktum är att det i första läget också många gånger uppkommer från stark inre stress. Ibland anstränger sig folk så mycket att ansträngning i sig blir det som blockerar kroppen från att läka och få håret att växa tillbaka, som ett exempel. När denna stress släpper eller minskar kommer kroppens hormonproduktion av stresshormoner minska och systemet börjar fungera normalt. Funktioner som tidigare var blockerade av stressen kan nu dominera och läkning tar sin början.

Stresshantering i samband med håravfall är en viktig del och personer som upptäcker detta och startar att bearbeta stressen upplever ofta stora förbättringar, ofta inom kort tid. Detta gäller kanske inte i de tillfällena håravfallet kommer från sjukdom eller någon form av olyckshändelse men även här kan stresshantering ha en bra inverkan.

Experimentera inte med minoxidil – använd 5% lösning

Fråga:   Jag har inte fått kontakt med läkaren sedan provsvaren kom. Har startat med minox 5% i går. Vet du något om starkare varianter, 12.5 % med ngn syra?

 Svar:  Hej Jan – Det finns Minoxidillösningar upp till 15% men inga av dessa är kliniskt testade. 5% lösning är det mesta som godkänts i något land för försäljning över disk. Starkare preparat finns endast i USA och då mot recept.

Överkänsligheten mot Minoxidil ökar kraftigt vid ökad koncentration. Minoxidil är olösligt i vatten vilket gör att den löses upp i alkohol. En 12,5 procentig minoxidillösning kräver mycket mer koncentrerad alkohol för att lösa sig än en koncentration på 5% där det ingår mer vatten. Den höga alkoholkoncentrationen direkt på hårstrån och huden är inte helt nyttig. Kan ofta leda till uttorkning med klåda, eksem och irritation som följd men även skada på hårstråna. Alkoholen löser upp det fett (sebum) som produceras i talgkörteln för att hålla håret mjukt och smidigt. Hårstrån blir därmed sprödare/skörare och går lättare av.

Den sista viktiga detaljen kring minoxidil i höga koncentrationer är att det lättare skapar biverkning på hjärta/kärl. Har man högre blodtryck än normalt är riskerna ganska stora att det kommer att förvärras med minoxidil över 10 procent. Påverkan från svaga minoxidil lösningar (5% och under) är relativt ovanligt hos personer under 45 år som inte lider av uttalade hjärtproblem.

Min rekommendation är att du använder 5% lösning.

Gällande din laserbehandling tror jag vi avhandlade detta i förra mailet. Beroende på din tidigare testosteronbehandling och höga koncentrationer kan resultaten låta vänta på sig. Men rekommendatioenn är definitivt att du skall köra så mycket du kan, 3-5 gånger per vecka, 30 min per gång så kommer det att komma igång en bra lösning förr eller senare.

Produkt från Redken mot håravfall

Redken Intra Force

Redken mot håravfall

Intressant produkt från Redken som säger sig få hårbotten att bli i bättre skick. Mjukar upp och tar bort djupt liggande slagg produkter. Kuren varar i 10 dagar och skall upprepas fyra gånger er år.

Redken säger vidare att produkten sänker mängden talg i huden och kring hårstråna och att den dessutom sänker nivån av DHT som är den stora boven hos män när det gäller genetiskt håravfall.

Fråga om hårlaser och minoxidil

En fråga:  Mitt håravfall går ganska snabbt och jag har börjat använda laser fyra gånger per vecka, Der har saktat ner en hel del men jag vill att det skall stoppa av helt. Kan jag starta med Minoxidil?

Svar:   Laser ljus stoppar normalt upp ett håravfall i 90 procent av alla normala fall. Hur lång tid det tar för att bromsa upp denna form av håravfall kan variera från 3 veckor till tre månader med en genomsnittligt tid av 4-6 veckor. Ovan tider gäller inte sjukdomsrelaterade håravfall eller håravfall som uppkommit genom medicinering eller dylikt. Här kan tiderna avsevärt förändras och det kan ta betydligt längre tid. I fallet testosteronbehandling kan effekterna avsevärt variera mellan personer. En del personer har mycket låg känslighet för testosteron och biprodukten dihydrotestosteron, DHT, medan andra är väldigt känsliga. Detta går aldrig att förutse i förväg och det finns inget sätt att testa innan behandling. När det gäller Minoxidil är det ofta ett bra komplement till laser. Eftersom du dessutom använder nålar kommer upptaget i huden av Minoxidil avsevärt öka och ge en betydligt förbättrad effekt. Cirka 70 procent av användarna får ett positivt resultat. Man ser normalt inga effekter under de första tre månaderna utan får vänta 6-9 månader för full effekt. Fungerar inte på hårväxt i vikarna utan har bäst effekt på kronan. Ett annat preparat som du kan fundera på är Propecia. Detta ämnet jobbar fokuserat på att inaktivera det enzymet som omvandlar testosteron till dihydrotestosteron. Detta leder också till avsevärt mindre håravfall. Cirka 70-80 procent av användarna får ett positivt resultat. Man ser normalt inga effekter under de första tre månaderna utan får vänta 6-9 månader för full effekt. Fungerar inte på hårväxt i vikarna. Jag tror inte att du skall vara så snabb att titta efter märkbara resultat alltför snabbt, detta kan lätt leda till intern stress som kan förvärra håravfallet. Jobba vidare med 3-4 laserbehandlingar per vecka och starta gärna Minoxidil och/eller Propecia. Rulla varje dag i samband med att du lägger på Minoxidil, exempelvis kvällstid. Jag kan visa dig hur du skall göra om du kommer förbi. Du kommer att kunna duscha 30-60 minuter efter Minoxidil+ rullningen om du vill. Skapa en bra rutin som du känner passar din tid och se till att tänka långsiktigt.

Laser mot håravfall är en mycket skonsam behandling

I dag finns det som alla bet en rad olika behandlingar för de som drabbats av håravfall.Laser är en av de mest skonsamma och patienten behöver inte genomgå kirurgiska ingrepp eller äta mediciner med varierande bieffekter.

Det finns i dag produkter på marknaden som underlättar besvären men samtidigt inte kräver besök på någon klinik eller salong, utan kan utföras hemma i lugn och ro, då tid finns. Laser hjälmar eller hemlaser som det också kallas finns i en rad olika former och från flera tillverkare. Behandlingarna fungerar inte på alla och resultaten kan variera beroende på hur mycket hår patienten tappat då behandling påbörjats. Alla dessa fakta vägs in vid en konsultationer som föregår laserbehandlingen.

(Bilden ovan är ett exempel på laserhjälm, Dermalaser 70, som erbjuds av Nordic Hair, www.nordichair.se,  08-20 00 18)

Håravfall kan komma utan förvarning

Håravfall kan komma mycket plötsligt – helt utan förvarning. En del personer kan tappa allt hår på bara någon vecka eller två. Normalt är det då förstås frågan om ett sjukligt håravfall – ett håravfall som uppkommit genom strålning eller mycket stark medicinering. Fläckvisa håravfall som uppkommer som alopecia areata eller alopecia totalis kan också komma mycket snabbt. Starta som en liten femkrona men övergå till handflats stora kala fläckar. Det är mycket traumatiskt att bli tunnhårig på detta vis, speciellt för unga personer men tyvärr finns i dag ingen medicin som hjälper. Denna autoimmuna sjukdom hoppas man skall komma att få en lösning i framtiden men just nu ser det mycket lång bort.

 

PRP för kvinnligt håravfall

Jag är en kvinna med en hög panna som ser väldigt maskulin ut. Den har ett vikande utseende på båda sidor. Ena sidan avtar mer än den andra. Jag är inte tunnhårig eller lider av håravfall men jag ser ut som jag har två horn på huvudet. Jag har ett hjärtformat ansikte vilket är väldigt litet så jag tycker inte om att bara ha en frans som halverar mitt redan lilla ansikte. Jag binder ofta tillbaka mitt hår för bekvämlighet men det ser fult, ojämnt ut och gör att mitt huvud ser ut som en glödlampa. Jag har inte råd att genomföra en hårtransplantation och sänka mitt hårfäste, men jag har hört talas om hårbotten tatuering. Jag har ritat en hårfäste med ett tunt brun färg för att fylla i luckorna och det gör en sådan skillnad. Jag kan inte hitta några bilder av kvinnliga korrigeringar av sina hårfästen på Internet med hjälp av kosmetisk tatuering. Jag inser att man inte kan sänka hårfästet för mycket med tatuering, men eftersom mitt hårfäste är ojämn och ”gappy” så vore det bra man kunde göra något i alla fall.